Grønn omstilling i praksis
tirsdag 17. august
En samtale med de som skal gjennomføre det grønne skiftet i praksis. Mo i Rana har klart omstillingen til grønne nye bedrifter ved å samordne både privat og offentlig innsats, og bygge et innovativt økosystem på Mo Industripark. Rikelig tilgang på vannkraft er et viktig konkurransefortrinn. Freyr har planer om å bygge fem battericellefabrikker i Rana, og ble i sommer børsnotert på New York-børsen. Freyr trakk frem både entusiasme og kompetanse i Mo i Rana og i Mo Industripark som avgjørende for deres suksess. Freyrs satsing alene vil innebære investeringer på 20 milliarder kroner lokalt, og skape 1500 nye jobber i Rana. Rana har ambisjon om å bli den grønne industrihovedstaden i Norge, og har gjort utradisjonelle grep for å støtte industriutvikling – blant annet ved å investere direkte i selskaper som Freyr.
Medvirkende
• Arve Ulriksen, administrerende direktør ved Mo Industripark:
Hvordan lykkes de og hva kan vi lære?
• Robert Pettersen, rådmann Rana kommune.
Hvordan kan kommuner lykkes med å legge til rette for næringsliv og grønne arbeidsplasser?
• Benedicte Schilbred Fasmer, konsernsjef i SpareBank 1 SR-Bank.
Hvordan kan banker bidra til grønne og nye næringer og bedrifter.
• Atle Hamar, direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet.
Stiftelser har vært en viktig eierform i flere av våre naboland. I Norge har sparebankstiftelser historisk vært en viktig bidragsyter til lokal samfunnsutvikling. Kan stiftelser bli en viktig motor for lokal og grønn samfunnsutvikling? Og hvor aktive kan de egentlig være?
• Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, som har 56 000 medlemmer innen olje-, gass- og landindustri – bransjer som står for over 80 prosent av den norske eksportverdien.
Samtale ledet av Elisabeth Holvik, sjefsøkonom i SpareBank 1 Gruppen.